суботу, 13 січня 2018 р.

Посадова інструкція вихователя ГПД

Радянськослобідська ЗОШ I-III ст.
«Затверджую»
Директор школи
Александрова Н.І. __________
 «___» _________ 20__ р.


Посадова інструкція вихователя ГПД
1.     Загальні положення.
1.1.         Ця посадова інструкція розроблена на основі тарифно-кваліфікаційної характеристики вихователя. Під час складання інструкції враховано також рекомендації щодо організації служби охорони праці в навчальних закладах Міністерства освіти і науки України.
1.2.         Вихователь призначається на посаду і звільняється з неї директором школи.
1.3.         Вихователь повинен мати повну або базову вищу педагогічну освіту (без вимог до стажу педагогічної роботи).
1.4.         Вихователь підпорядковується безпосередньо заступнику директора школи з виховної роботи.
1.5.         У своїй діяльності вихователь керується Конституцією і законами України, Наказами Президента України, рішеннями Кабінету Міністрів України, органів управління освітою всіх рівнів з питань освіти і виховання учнів, правилами і нормами охорони праці, техніки безпеки і протипожежного захисту, а також Статусом і локальними правовими актами школи (у тому числі Правилами внутрішнього трудового розпорядку, наказами і розпорядженнями директора, даною інструкцією), трудовим договором (контрактом). Вихователь дотримується Конвенції про права дитини.
2.     Функції.
Основними напрямами діяльності вихователя є:
2.1.         Опікування учнями, їх виховання і нагляд за ними під час їхнього перебування у виховних групах школи.
2.2.         Організація і проведення позаурочної навчальної роботи в закріпленій за ним групі.
3.     Посадові обов’язки.
Вихователь виконує такі посадові обов’язки:
3.1.         Планує, організовує та здійснює виховання учнів.
3.2.         Проводить повсякденну роботу, яка забезпечує створення умов для соціально-психологічної реабілітації учнів, їх соціальної та трудової адаптації.
3.3.         Використовує різноманітні прийоми, методичні засоби виховання та навчання школярів.
3.4.         Планує і проводить з учнями корекційно-розвивальну роботу на основі вивчення їхніх індивідуальних особливостей.
3.5.         Спільно з медичними працівниками забезпечує збереження і зміцнення здоров’я учнів, здійснює заходи, які сприяють їхньому психофізіологічному розвитку.
3.6.         Приймає дітей за встановленим порядком від батьків (осіб, що їх замінюють) чи вчителів школи; організовує дотримання учнями режиму дня, виконання ними домашніх завдань, надає їм допомогу в навчанні, організації відпочинку і здобутті додаткової освіти, залучаючи їх до художньої і науково-технічної творчості, роботи спортивних секцій, гуртків та інших об’єднань за інтересами.
3.7.         Сприяє формуванню в учнів моральних якостей громадянина, формує в них культуру поведінки, відповідальне ставлення до навчання, праці, повагу до прав людини, проводить роботу з профілактики відхилень у поведінці, позбавлення від шкідливих звичок.
3.8.         Надає допомогу в організації самоуправління в учнівському колективі.
3.9.         Вивчає індивідуальні здібності, інтереси й нахили учнів, їхню поведінку в сім’ї, взаємини учнів з батьками чи особами, що їх замінюють.
3.10.    Забезпечує у стосунках з учнями дотримання їхніх прав і свобод.
3.11.    Веде у встановленому порядку документацію і звітність.
3.12.    Бере участь у роботі педагогічної ради школи.
3.13.    Проходить періодичний медичний огляд.
3.14.    Систематично підвищує свою професійну кваліфікацію; бере участь у роботі методичних об’єднань та інших формах методичної роботи.
3.15.    Дотримується етичних форм поведінки, які відповідають громадянському статусу вчителя, у школі, побуті, громадських місцях.
3.16.    Створює умови для безпечного здійснення навчального процесу, ретельного дотримання правил технічної безпеки, санітарних та протипожежних правил; негайно сповіщає адміністрацію школи про випадки виявлення в учнів зброї, пожежо- і вибухонебезпечних предметів та пристроїв, отрут, наркотичних і токсичних речовин, інших вилучених із цивільного вжитку речей.
3.17.    Оперативно повідомляє адміністрацію школи про кожний нещасний випадок, вживає заходів щодо надання першої долікарської допомоги.
3.18.    Вносить пропозиції щодо покращення й оздоровлення умов здійснення освітнього процесу, а також повідомляє керівників про всі недоліки в забезпеченні навчального процесу, які знижують працездатність учнів.
3.19.    Проводить інструктаж учнів з техніки безпеки під час проведення виховних заходів з обов’язковою реєстрацією у класному журналі чи журналі реєстрації інструктажів.
3.20.    Організовує вивчення учнями правил охорони праці, правил дорожнього руху, поведінки в побуті, на воді тощо.
4.     Права.
Вихователь має право на:
4.1.         Участь в управлінні школою відповідно до порядку, визначеного Статутом школи.
4.2.         Захист професійної честі й гідності.
4.3.         Ознайомлення зі скаргами та іншими документами, які містять оцінку його роботи, надання відповідних пояснень.
4.4.         Захист своїх інтересів самостійно і/чи через представника, у тому числі адвоката, у випадку дисциплінарного чи службового розслідування, пов’язаного з порушенням педагогом норм професійної етики.
4.5.         Конфіденційність дисциплінарного (службового) розслідування, за винятком випадків, передбачених законом.
4.6.         Вільний вибір і використання методик навчання і виховання, навчальних посібників і матеріалів, підручників, методів оцінювання знань учнів.
4.7.         Підвищення у встановленому порядку своєї кваліфікації.
4.8.         Проходження атестації на добровільній основі на відповідну кваліфікаційну категорію.
4.9.         Давання учням під час занять і перерв обов’язкових для виконання розпоряджень, які стосуються організації занять і дотримання дисципліни, притягання учнів до дисциплінарної відповідальності у випадках і в порядку, визначених відповідними правилами.

5.     Відповідальність.
5.1.         Вихователь несе відповідальність за життя і здоров’я учнів групи, за дотримання їхніх прав і свобод, визначених законодавством України.
5.2.         За невиконання чи неналежне виконання без поважних причин Статуту і Правил внутрішнього трудового розпорядку школи, законних розпоряджень директора школи та інших локальних нормативних актів, посадових обов’язків, визначених цією Інструкцією, вихователь несе дисциплінарну відповідальність у порядку, визначеному трудовим законодавством.
5.3.         За застосування, у тому числі одноразове, методів виховання, пов’язаних із фізичним і/чи психічним насильством над особистістю учня, а також скоєння іншого аморального вчинку вихователь може бути звільнений з посади відповідно до трудового законодавства і Закону України «Про освіту».
5.4.         За навмисно завдані школі чи учасникам освітнього процесу у зв’язку з виконанням (невиконанням) своїх посадових обов’язків збитки вихователь несе матеріальну відповідальність у порядку і в межах, визначених трудовим і/чи цивільним законодавством.
6.     Взаємовідносини (зв’язки за посадою).
Вихователь:
6.1.         Працює за графіком, складеним виходячи з 30-годинного робочого тижня і затвердженим директором школи.
6.2.         Замінює у встановленому порядку тимчасово відсутніх вихователів на умовах погодинної оплати.
6.3.         Самостійно планує свою роботу на навчальний рік і навчальний семестр. План роботи затверджується заступником директора школи з виховної роботи.
6.4.         Подає заступнику директора школи з виховної роботи письмовий звіт про свою діяльність за певний період роботи (семестр, навчальний рік).
6.5.         Одержує від директора школи та його заступників інформацію нормативно-правового та організаційно-методичного характеру, ознайомлюється з відповідними документами.
6.6.         Працює у тісній взаємодії з учителями, класними керівниками і батьками учнів (особами, які їх замінюють); систематично здійснює обмін інформацією з питань, які належать до його компетенції, з адміністрацією та вчителями школи.




Погоджено:
Голова ПК                 ____________       Телегіна І.В.   «___» _________ 20__ р.



Інструкцію отримав(ла), з її змістом ознайомлений(на):

                                  _____________        Клюка Н.М.  «___» _________ 20__ р.

Немає коментарів:

Дописати коментар